A ZÖLD ÚT az alábbi, államilag elismert egynyelvű szaknyelvi vizsgákat kínálja:

  • gazdálkodási menedzsment,
  • agrár- és környezettudomány és
  • műszaki szaknyelv.

A gazdálkodási menedzsment vizsga a KITEX szaknyelvi vizsga alternatívája.

Az agrár- és környezettudományi szaknyelvi vizsga elsősorban a szakirányú felsőfokú tanulmányokat folytatók körében népszerű. A vizsgafeladatok „zöld” jellege miatt nyugodt szívvel ajánljuk az Erdőmérnöki Kar minden hallgatójának.

A műszaki szaknyelv a Simonyi Károly Kar (korábbi Faipari Mérnöki Kar) hallgatói számára is ésszerű választás.

A diplomaszerzéshez előírt B2 középfokú nyelvvizsga nem csak általános nyelvvizsga, hanem szaknyelvi vizsga is lehet. A nyelvi szint értelemszerűen ugyanaz, de a vizsgázói visszajelzések alapján a szaknyelvi szövegek közelebb állnak az adott szakterület művelőihez, mint az általános nyelvi szövegek. Sokak számára a szaknyelvi vizsga könnyebb akadály, mint az általános nyelvvizsga.

Aki pedig már rendelkezik egy B2 általános nyelvvizsgával, nyelvi portfólióját immár stressz nélkül bővítheti egy szaknyelvi vizsgával. Pályázati anyagában jól fog mutatni.

Miért jó választás a ZÖLD ÚT szaknyelvi vizsga? Néhány érv a fentieken kívül:

·        Vizsgalehetőség és felkészítés egy helyben, az Idegen Nyelvi Központban

·        Nyelvtanáraink ZÖLD ÚT vizsgáztatók, vizsgáztatási tapasztalatainkat a felkészítés során fel tudjuk használni.

·        Országszerte 17 vizsgahely.

·        Szaknyelvi vizsgák közül a legkedvezőbb vizsgadíj.

 

Kínált nyelvek Sopronban: angol, német

Vizsgaszintek: alapfok (B1), középfok (B2), felsőfok (C1)

Részletes információk a vizsga felépítéséről, az egyes feladatokról, a vizsga időbeosztásáról és az elérhető pontszámokról ITT.

 

A vizsga jellege

A ZÖLD ÚT csak komplex vizsgát kínál, az írásbeli és szóbeli rész csak együtt tehető le, csak komplex nyelvvizsga bizonyítvány adható ki. A részvizsgák (írásbeli, szóbeli) nem ismételhetők.

 

A vizsga sikeressége

A vizsga akkor sikeres, ha a vizsgázó összességében 60%-ot teljesít, miközben minden mért részkészségből (olvasott szöveg értése, hallott szöveg értése, íráskészség, beszédkészség, közvetítés) eléri minimum a 40%-ot. Egy egyszerű példa: 70%-os szóbeli teljesítmény mellett az írásbelin nyújtott 50%-os teljesítmény sikeres nyelvvizsgát jelent. Ha bármely fenti részkészség teljesítménye nem éri el a 40%-ot, a vizsga sikertelen.

 

Jelentkezés a nyelvvizsgára

Nyelvvizsgára jelentkezni évente 3 alkalommal lehet. A vizsgajelentkezés a jelentkezési határidő előtt kb. 2 héttel nyílik meg. A jelentkezési határidő után még 4 napig van lehetőség pótjelentkezést leadni, melynek díja 5.000 Ft. A jelentkezésre vonatkozó szabályokat a  Vizsgaszabályzat 1.§  tartalmazza.

Vizsgahalasztással kapcsolatos információk ITT.

 

Vizsgaeredmények

A vizsgaeredmény az írásbeli vizsgától számított 3 hét múlva kérdezhető le (pénteki napon, általában a délutáni óráktól). A lekérdezéshez a jelentkezéskor megadott igazolvány számra és az azonosító számra van szükség. Telefonon eredményről tájékoztatást nem adunk.

Információk a vizsgadolgozat megtekintéséről és a felülvizsgálatról.

 

Aktuális vizsgadíjak:

  • Alapfok (B1): 23.800 Ft
  • Középfok (B2) : 26.500 Ft
  • Felsőfok (C1): 30.000 Ft

 

ZÖLD ÚT szaknyelvi vizsgával kapcsolatos további információk az alábbi oldalakon:

 

Egyéb információk: inyk[at]uni-sopron.hu